Etičnost i transparentnost od sada i evropska obaveza poslovanja inovativne farmaceutske industrije u BiH

Sarajevo, 25. februar 2019. godine – Rezultat znanja i iskustva, te entuzijazma članica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL) je ravnopravno članstvo u Evropskoj federaciji farmaceutske industrije i udruženja – EFPIA.


Cilj Udruženja je da omogući pristup provjerenim i pouzdanim terapijama svim pacijentima


Sarajevo, 25. februar 2019. godine – Rezultat znanja i iskustva, te entuzijazma članica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL) je ravnopravno članstvo u Evropskoj federaciji farmaceutske industrije i udruženja – EFPIA, sa ciljem ubrzavanja dolaska inovacije do pacijenata, omogućavanja ranog pristupa najboljim i najsigurnijim lijekovima, cjepivima i medicinskim proizvodima.


E-medikacija

„Ulazak u evropsku porodicu farmaceutske industrije znači uvođenje transparentnije saradnje ljekara i inovativne farmaceutske industrije, transparetnost procesa načina dolaska lijeka do pacijenta, ali i transparentnost načina utroška novca. Naravno, naš krajnji cilj je što prije dovesti inovativne lijekove, ali i terapije, do pacijenata u BiH, tako da ne moraju čekati po 10 i više godina na nove lijekove,“ izjavio je Damir Babić, predsjednik Upravnog odbora UIPL.

„Cilj je omogućiti pristup inovativnim terapijama svim pacijentima, koje su provjerene i pouzdane.  Udruženje, odnosno njegovih 12 članica, je posvećeno građenju snažnijeg povjerenja između farmaceutske industrije, medicinske zajednice, i društva,“ rekla je Ana Petrović, direktorica UIPLa. Prema njoj, „ključno je omogućiti lijekove provjerenog kvaliteta, koji su sigurni za upotrebu, i koji se koriste u zemljama koje su relevantne za Bosnu i Hercegovinu.“

EFPIA okuplja 36 nacionalnih udruženja i 40 vodećih farmaceutskih kompanija, s ciljem istraživanja, razvoja i omogućavanja pristupa pacijenata inovativnim lijekovima, koji će poboljšati kvalitet života pacijenata. Članstvo u ovom udruženju je veliki iskorak za inovativnu farmaceutsku industriju koja djeluje u BiH, ali ono nosi svoje obaveze i koristi, kojima je krajnji cilj poboljšanje pristupa lijekovima korisnicima zdravstvenog sistema – pacijentima.  

Prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Komore ljekara/lječnika FBiH, smatra da „sistem ne postoji bez ljekara, proizvođača lijekova, i pacijenata. A prisustvo inovativnih terapija u liječenju, i transparentnost odnosa farmaceutske industrije i ljekara je upravo onaj segment pokretač u unapređenju brige za pacijenta,“ dodavši da je njemu, kao ljekaru „naročito važno da pacijenti imaju jednak pristup inovativnim terapijama, koje će im omogućiti što normalniji i bezbolniji život.“

U UIPLu su svjesni da samim pristupanjem u EFPIA nije kraj njihovim naporima ka uvođenju inovacija u medicini kao put prema boljem zdravlju ljudi i produbljivanju partnerstva sa svim zainteresiranim stranama radi unaprjeđenja zdravstvenog sustava.Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju Valetudo magazina.


POKLON  pretplata za sve koji se besplatno registruju na stranicu e-medikacija.ba


Želim POKLON pretplatu na Valetudo

E-medikacija.ba

Besplatna online edukacija za zdravstvene djelatnike u BiH

Ako već niste, registrirajte se ovdje

Osvojite bodove za licencu

Preporučite kolegama

Dostupnost 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici

Pristupite sa bilo kojeg uređaja (mobitel, računar)

Provjerite stečena znanja nakon edukacije 


E-medikacija.ba / Sva prava pridržana. / Marketing / 2018.