Ibuprofen i COVID-19 - mišljenje Evropske agencije za lijekove

Evropska agencija za lijekove (EMA) upoznata je s informacijama koje su se pojavile u dijelu javnosti a koje propituju može li primjena nesteroidnih protutupalnih lijekova, poput ibuprofena, pogoršati razvoj bolesti COVID-19.


Evropska agencija za lijekove (EMA) upoznata je s informacijama koje su se pojavile u dijelu javnosti a koje propituju može li primjena nesteroidnih protutupalnih lijekova, poput ibuprofena, pogoršati razvoj bolesti COVID-19.


Trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu ibuprofena i pogoršanje bolesti COVID-19. EMA pomno prati daljnji razvoj epidemiološke situacije te će u procjenu uključiti sve nove podatke o ovom pitanju.

Komitet za ocjenu rizika na području farmakovigilanse (PRAC) pri EMA-i započelo je u maju 2019. godine ocjenu podataka o nesteroidnim protuupalnim lijekovima ibuprofenu i ketoprofenu slijedom ankete koju je provela Francuska agencija za lijekove (ANSM). Navedena anketa sugerira kako primjena ovih lijekova dovodi do pogoršanja vodenih ospica i nekih bakterijskih infekcija. Informacije o lijeku (sažetak opisa svojstava lijeka i uputa o lijeku) velikog broja ovih lijekova otprije sadrže upozorenje kako njihov protuupalni učinak može prekriti simptome pogoršanja infekcija. PRAC analizira dostupne podatke kako bi utvrdio jesu li potrebne dodatne mjere.

Prilikom započinjanja liječenja za povišenu tjelesnu temperaturu ili bol povezanu s COVID-19, pacijenti i zdravstveni radnici trebaju razmotriti sve dostupne terapijske opcije, uključujući paracetamol i nesteroidne protutupalne lijekove. U informacijama o lijeku navedeni su podaci o djelotvornosti primjene određenog lijeka i mogućim nuspojavama, koji se trebaju uzeti u obzir zajedno s nacionalnim smjernicama za liječenje, koje većinom preporučuju paracetamol kao prvu terapijsku opciju kod boli ili povišene tjelesne temperature.

U skladu s nacionalnim smjernicama za liječenje, pacijenti i zdravstveni djelatnici mogu nastaviti s primjenom nesteroidnih protutupalnih lijekova poput ibuprofena, u skladu s podacima navedenima u informacijama o lijeku. Trenutačno dostupni podaci ukazuju na to da se ti lijekovi trebaju koristiti u najmanjoj učinkovitoj dozi kroz najkraće moguće razdoblje.

Temeljem svega navedenog, trenutno ne postoje razlozi da pacijenti koji uzimaju ibuprofen prekinu svoje liječenje, što je posebice važno za bolesnike koji primjenjuju ibuprofen ili druge nesteroidne protuupalne lijekove u liječenju kroničnih bolesti. Pacijenti koji imaju pitanja u vezi primjene lijeka trebaju se obratiti svom liječniku ili apotekaru.

Nastavno na ocjenu ibuprofena i ketoprofena koju trenutačno provodi PRAC, EMA ističe potrebu za pravodobnim provođenjem epidemioloških studija kako bi se omogućili adekvatni dokazi o mogućem utjecaju nesteroidnih protuupalnih lijekova na prognozu bolesti za COVID-19. EMA obavještava dionike da će aktivno podržati takve studije, koje bi mogle biti korisne za buduće preporuke o liječenju.

EMA će pružiti dodatne informacije po potrebi te po završetku ocjene PRAC-a.Više o postupku:

PRAC provodi ocjenu ibuprofena i ketoprofena u sklopu procjene sigurnosnog signala. Sigurnosni signal predstavlja novu informaciju o sigurnosti primjene lijeka koji zahtijeva daljnju analizu i koji sam po sebi ne predstavlja dokaz povezanosti primjene lijeka i nuspojave. (Izvor: ALMBiH)E-medikacija.ba

Besplatna online edukacija za zdravstvene radnike u BiH

Ako već niste, registrirajte se ovdje

Osvojite bodove za licencu u cijeloj Bosni i Hercegovini

Preporučite kolegama

Dostupnost 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici

Pristupite sa bilo kojeg uređaja (mobitel, računar)

Provjerite stečena znanja nakon edukacijeE-medikacija.ba / Sva prava pridržana. / Marketing / 2018.