Intervju: doc. dr. Lejla Hadžikadić Gušić, onkološki hirurg iz američkog Levine Cancer Instituta Carolinas Health Care System

Doc. Hadžikadić Gušić je za Valetudo magazin iznijela svoja iskustva iz SAD-a u liječenju mladih žena sa rakom dojke.


Doc. dr. Lejla Hadžikadić Gušić, onkološki je hirurg iz američkog Levine Cancer Instituta Carolinas Health Care System u Charlotteu i rođena je Banjalučanka. Uspješna je liječnica koja od 1990. godine živi i radi u Americi, specijalizirala je rak dojke na University of Pittsburgh Medical Center, a trenutno radi kao direktorica programa za mlade žene s rakom dojke u pomenutoj ustanovi. Ujedno, doc. dr. Lejla Hadžikadić Gušić je svoj profesionalni angažman posvetila ženama mlađim od 40 godina koje ohrabruje da se preventivno počnu baviti svojim zdravljem i tako smanje lošu statistiku u pogledu raka dojke.


VALETUDO: Zajedno sa američkim „Levine Cancer Institutom“ uspostavili ste Bosanski medicinski fond (Bosnian Medical Fund). Na koji način će on dati nadu u bolje sutra oboljelima od karcinoma?


Taj fond mi omogućava da pokrenem davnu želju da nešto doprinesem svom rodnom kraju. Konkretno će omogućavati više aktivnosti, a jedna od njih je razmjena ideja i znanja među ljekarima. Prošle godine je opšti hirurg iz Bosne i Hercegovine gostovao kod mene na odjelu hirurške onkologije i učestvovao u svim zahvatima namijenjenim pacijentima oboljelim od karcinoma dojke u Levine Cancer Institute. Također, fond će omogućavati da se konačno pokrene rad na registru onkoloških pacijenata u BiH sa ciljem da se on publikuje pa onda širi. Također, jedan od ciljeva je da neka od sredstava koristimo za direktnu pomoć ženama u BiH sa operativnim zahvatima.


''Saradnja s ljekarima u Bosni i Hercegovini je odlična, iskustva su pozitivna, ali je komplikovan sistem težak i za ljekare i pacijente


E-medikacija

VALETUDO: Šta će biti okosnica rada Bosanskog medicinskog fonda u pogledu stručnih istraživanja ili opremljenosti bolnica/onkoloških odjela u kliničkim centrima?


U toku je rad na izradi Memoranduma razumijevanja sa bolnicama u BiH. Na taj način i kroz ovaj fond, a uz podršku donacija, bit će moguće uočiti da li nedostaje neka oprema u tim ustanovama i da li bi se ona mogla nabaviti.


Naši pacijenti su u rukama stručnjaka


VALETUDO: Koliko Bosna i Hercegovina može pratiti svjetske tokove u tretmanu oboljelih od karcinoma dojke?


Naša zemlja može pratiti sve svjetske tokove u tretmanu oboljelih od karcinoma dojke. Imamo pametne stručnjake, ali nam nedostaje neka oprema, kao i najnovije tehnologije. Ipak to naše ljekare ne sputava u njihovom radu. Također, sistem ima nedostataka i to u dijelu kompletnog tretmana žene, a ne samo dojke. Mnogo je psihičkih i fizičkih tegoba koje su vezane za ovu dijagnozu, a ovde se ne tretiraju ili se tretiraju nedovoljno dobro.


Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju Valetudo magazina.

Svaki novi pretplatnik na poklon dobiva knjigu ''(R)evolucija odnosa ljekar-pacijent''


Želim se pretplatiti pretplatu na Valetudo i osigurati POKLON knjiguE-medikacija.ba

Besplatna online edukacija za zdravstvene radnike u BiH

Ako već niste, registrirajte se ovdje

Osvojite bodove za licencu u cijeloj Bosni i Hercegovini

Preporučite kolegama

Dostupnost 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici

Pristupite sa bilo kojeg uređaja (mobitel, računar)

Provjerite stečena znanja nakon edukacije
E-medikacija.ba / Sva prava pridržana. / Marketing / 2018.