Intervju: Prof. dr. Norman Sartorius, ekspert mentalnog zdravlja

Psihijatrijska oboljenja i komorbiditeti, standardizacija liječenja, suzbijanje stigmatizacije, edukacija mladih liječnika, pogled na naše zdravstvo – su neka od pitanja koja smo postavili ekspertu mentalnog zdravlja, prof. dr. Normanu Sartoriusu.E-medikacijaProf. dr. Norman Sartorius, univerzitetski profesor i jedan od najistaknutijih psihijatara svoje generacije, aktivno je angažovan na promociji borbe protiv stigme sa ciljem smanjenja diskriminacije prema osobama sa mentalnim poremećajima na nivou zajednice. Rođen u Munsteru u Njemačkoj, odrastao u Koprivnici u Hrvatskoj, profesor na univerzitetima u Zagrebu, New Yorku, St. Louisu, Londonu, Pragu, Pekingu, počasni član Akademije medicinskih nauka u Peruu, Meksiku i Hrvatskoj i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Od 1967. godine radio je u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a njegov pogled na domaće zdravstvo donosimo u intervju koji je dao za časopis Valetudo.


Kakve su vaše preporuke kada govorimo o stigmi kod psihijatrijskih bolesnika?


Od velike je važnosti program destigmatizacije provesti na osnovu onoga što bolesnici i njihove obitelji smatraju kao najvažnijim za njihov život. Mi smo tu osnovu počeli prošle godine i mislim da će se to nastaviti. Treba poslušati ljude koji su bolesni i saznati od njih šta im je prioritet, koji su najteži problemi, koji od tih problema bi se mogli riješiti i na koji način. To je promjena, značajna promjena, u strategiji borbe protiv stigme.


Uključivanje opće javnosti u procesu destigmatizacije je iznimno važno. Ukoliko imate ljude koji imaju predrasude i pokušate im tumačiti nešto, onda će oni samo čuti ono što potvrđuje njihovu predrasudu. To znači da trebamo prvo otvoreno sagledati sve oko sebe. Edukacija je ključna jer ako vi naučite porodicu kako se ponašati u društvu sa duševnim bolesnikom koji je njihov član, to je korisno, puno više nego da ih naučite kako da prepoznaju da je on bolestan…Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju Valetudo magazina.


POKLON pretplata za sve koji se besplatno registruju na stranicu e-medikacija.ba i uspješno odrade edukaciju.


Želim POKLON pretplatu na Valetudo


E-medikacija.ba

Besplatna online edukacija za zdravstvene djelatnike u BiH

Ako već niste, registrirajte se ovdje

Osvojite bodove za licencu

Preporučite kolegama

Dostupnost 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici

Pristupite sa bilo kojeg uređaja (mobitel, računar)

Provjerite stečena znanja nakon edukacije

E-medikacija.ba / Sva prava pridržana. / Marketing / 2018.