Medis Awards 2018.: Svečano proglašenje najboljih ljekara i farmaceuta

Kompanija "Medis" već petu godinu zaredom dodijelila je međunarodne nagrade "Medis Awards" za izuzetna primjenjiva dostignuća u medicini i farmaciji.


https://www.e-medikacija.ba/novosti/saznajte-sve-o-novom-nacinu-edukacije-i-preporucite-kolegama

Pozorišne daske Narodnog pozorišta Sarajevo 29.11.2018. su ugostile vrhunske stručnjake – finaliste međunarodnog konkursa International Medis Awards for Medical Research. Priznanja su tokom pet godina postala sinonim za izvrsnost u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje ljekare i farmaceute srednje i jugoistočne Evrope.

Za nagradu su ove godine konkurisali ljekari i farmaceuti koji su svoja izvrsna stručna dostignuća objavili u afirmiranim međunarodnim publikacijama s faktorom uticaja 1,5. Na ovogodišnji međunarodni konkurs svojim inovativnim medicinskim projektima prijavilo se čak 156 ljekara i farmaceuta iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Među prijavljenim istraživačkim radovima koji donose pionirske dijagnostičke metode i novosti u liječenju na devet terapijskih područja međunarodni žiri pod vodstvom uglednog slovenačkog reumatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med., izabrao je 18 finalista.»Međunarodni žiri International Medis Awards je svake godine polako zaoštravao uslove i trudio se uspostaviti transparentan izbor dobitnika nagrada. I to nam je stvarno uspjelo! Za svaki napredak i u privatnom i u poslovnom životu moramo podignuti letvicu i potruditi se da je preskočimo. Ciljeve moramo, ako želimo napredak, postavljati sve više i više. Ovo veče je dokaz da bez napornog i ustrajnog istraživačkog rada nema dobre kliničke prakse. Dakle, ako želimo obezbijediti svojim pacijentima najbolju moguću obradu, moramo također biti uključeni u istraživački rad«, obratio se uznemirenoj publici sarajevskog Narodnog pozorišta neposredno prije svečanog proglašenja pobjednika na devet medicinskih područja, predsjednik međunarodnog žirija International Medis Awards profesor Matija Tomšič.

Žiri je ove godine pregledao i ocijenio rekordan broj prijavljenih inovativnih projekata kojima je za prestižne nagrade konkurisalo čak 156 istraživača sa devet područja: intenzivna medicina i anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, reumatologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija te farmacija.

Inicijator međunarodnog konkursa International Medis Awards je preduzeće Medis, u kojem su prije pet godina, povodom jubileja za četvrt vijeka postojanja, donijeli odluku da će zdušno podsticati i nagrađivati odlične pojedince koji svojim naučnoistraživačkim radom i kliničkom praksom pomiču granice do sada poznatog u medicini i farmaciji. Svoju odluku koju Medis provodi već petu godinu zaredom objasnio je predsjednik Upravnog odbora Tone Strnad, mr. ph.: »Nakon 25 godina uspješnog poslovanja na području medicine i farmacije zaključili smo da postoji puno izvrsnih istraživačkih priča koje pišu ljekari i farmaceuti. Njihova naučna dostignuća su vrlo priznata i cijenjena u inostranstvu, a u našem društvu ostaju manje vidljiva i prepoznatljiva. Uvjereni smo da zaslužuju posebno priznanje i kompliment jer znatno utiču na razvoj dijagnostike i liječenja. Zato sam danas naročito ponosan jer mogu učestvovati u proglašenju finalista i pobjednika International Medis Awards 2018.«

Publiku u sarajevskom Narodnom pozorištu u uvodu je pozdravio akademik Miloš Trifković, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da je istraživački rad motor novog znanja i jedan od važnijih faktora razvojno usmjerenog društva kojeg u Bosni i Hercegovini još uvijek nema dovoljno i zbog toga je dodjelu nagrada za naučnoistraživačku izvrsnost u Sarajevu prihvatio kao dobrodošao podsticaj nauci.

Pobjednici International Medis Awards 2018.

Ko su izuzetni pojedinci koji pored svakodnevnog kliničkog rada s pacijentima svaki slobodni trenutak namjenjuju za otkrivanje manje invazivnih dijagnostičkih metoda, efikasnijih i bezbjednijih terapija te rješenja koja bi pacijentima omogućila kvalitetniji život? 

Neurolog asist. dr. Dejan Georgiev, dr. med., iz Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana je na području neurologije uvjerio žiri ispitivanjem koje omogućava da se kod operisanih pacijenata sa distonijom na vrijeme predvide parkinsonski znaci i da se neželjena dejstva liječenja pravilno liječe.

Reumatologija je izuzetno uzbudljivo područje za mađarskog profesora dr. Pétera Vincea Bálinta s Nacionalnog instituta za reumatologiju i fizioterapiju u Budimpešti, koji je proučio i nanovo definirao različite oblike upala mišićnih i vezivnih insercija pacijenata sa spondiloartritisom i psorijatičkim artritisom.

Asist. dr. Amra Šakušić, dr. med., specijalizantkinja intenzivne medicine iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, u sklopu višegodišnjeg ispitivanja 103.255 pacijenata otkrila je da na pojavu kognitivnih poremećaja kod pacijenata koji su bili liječeni u jedinicama intenzivne njege i terapije između ostalog utiču povišeni nivoi amonijaka u krvi. Osvojila je prvo mjesto u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije.

Međunarodno priznati stručni članak s izuzetno visokim faktorom uticaja nadmašio je sve prijave u kategoriji gastroenterologije. Njegov autor, gastroenterolog prof. dr. Dino Tarabar s Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koji je više od dvije decenije predan istraživanju, zajedno s kolegama otkrio je način kojim se može onemogućiti prolaz leukocita kroz krvne sudove u crijevima i time spriječiti upala. Ta metoda će pomoći u razvoju puno sigurnijih i efikasnijih lijekova za gastroenterološke bolesti.

U pedijatriji, koja je već pet godina najzastupljenije terapijsko područje na International Medis Awards, ovogodišnji naziv pobjednika pripada pedijatru doc. dr. Mariu Ćuku, dr. med., iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koji se u svom stručnom članku posvetio anhidrotičnoj ektodermalnoj displaziji, rijetkoj bolesti s imunološkom deficijencijom. Tako je doprinio boljoj dijagnozi i liječenju te izuzetno rijetke bolesti i time spriječio smrt na koju bi inače bio osuđen dječak Ivan koji je zbog iste bolesti već izgubio brata i sestru s tom rijetkom nasljednom bolešću.

Doc. dr. Marin Jukić, mr. ph., dr. med., s Fakulteta za farmaciju Univerziteta u Beogradu za svoj mukotrpni istraživački rad, kako ga je opisao, dobio je zlatno priznanje. Zajedno s kolegama shvatio je zašto bolesnici s depresijom tako različito reaguju na jedan od najčešće propisanih antidepresiva – escitalopram – i time postavio revolucionarne osnove za individualizirano propisivanje tog najčešće upotrebljavanog lijeka u psihijatriji.

Na terapijskom području ginekologije žiri je dodijelio priznanje ginekologu i akušeru dr. Miri Šimunu Alebiću, dr. med., iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu, koji je proučavao neplodnost i istraživao kod kojih pacijentica s neplodnošću su do sada poznati markeri ovarijske rezerve nepouzdani i tako je stručnjacima za reprodukciju omogućio definiranje tih bolesnica te izbor najboljeg oblika liječenja.

Ivan Škegro, oftalmolog, Klinični bolnišnični center Zagreb, Hrvatska, dobio je naziv pobednika. U svom stručnom radu bavio se sa istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom kičmene moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom. To stanje, koje se skraćeno naziva GVHD, riješio je presađivanjem amnijske ovojnice majki koje su rodile carskim rezom na oko pacijenata i time ih riješio muka.

Iznenađenje večeri bilo je pobjedničko postolje u kategoriji Pulmologija i alergologija, gdje je žiri procijenio da dermatologinja, alergologinja i imunologinja prof. dr. Vesna Grivčeva-Panovska, dr. med., s Univerzitetske dermatološke klinike u Skopju i pulmologinja dr. Zsófia Lázár s Univerziteta Semmelweis u Budimpešti inovativnim pristupima i važnim rezultatima na tom medicinskom području zaslužuju prvo mjesto. Obje!

Prof. dr. Grivčeva-Panovska je otkrila da u Makedoniji postoje čak četiri različite mutacije hereditarnog angioedema i da se te mutacije spomenute rijetke genetske bolesti ne mogu naći ni u jednoj od susjednih država u regionu. Njeno otkriće će omogućiti izbor terapije po mjeri svakog pojedinog pacijenta. Pulmologinja dr. Lázár je sa saradnicima predstavila novu neinvazivnu metodu kojom se kod pacijenata sa KOBP putem izdahnutog zraka može mjeriti prisustvo upale i početi je na vrijeme liječiti.

Ovogodišnji pobjednici dokazuju da ih, uprkos geografskoj raspršenosti i različitim medicinskim područjima, vode slični motivi, predanost i misija. Povezuje ih također klinička svakodnevnica u kojoj pred sobom uvijek imaju pacijente u krizi koji žele i traže njihovu pomoć. Finalisti International Medis Awards predano im obezbjeđuju tu pomoć u svojim ambulantama. Štaviše – u nadi da će za njih naći bolje i prihvatljivije metode dijagnosticiranja i efikasnije liječenje te im omogućiti bolji život uvijek se, s pacijentima pred očima, neumorno prihvataju i istraživačkog rada.

Sve prihvaćene stručne radove ocjenjuje i bira nezavisni međunarodni žiri: iz Slovenije prof. dr. Matija Tomšič (predsjednik žirija) i prof. dr. Barbara Cvenkel (oftalmologija), iz Austrije prof. dr. Reinhold Kerbl (pedijatrija), iz Bosne i Hercegovine prof. dr. Milenko Bevanda (gastroenterologija), iz Hrvatske prof. dr. Branimir Anić (reumatologija) i prof. dr. Nenad Karanović (intenzivna medicina i anesteziologija), iz Mađarske prof. dr. Nándor Ács (ginekologija), iz Makedonije prof. dr. Sašo Stojčev (neurologija), iz Srbije prof. dr. Ivan Stanković (farmacija) i prof. dr. Branimir Nestorović (pulmologija s alergologijom).

Pobjednici su osvojili skulpturu slovenačko-hrvatskog umjetnika Jakova Brdara Budućnost i novčanu nagradu u iznosu od 2.500 EUR. Finalisti su dobili priznanje i nagradu u iznosu od 500 EUR.


Saznajte sve o novom načinu edukacije i preporučite kolegama

Zdravstveni djelatnici, a posebno ljekari (liječnici) imaju i pravo i obavezu na kontinuirano, trajno i stručno usavršavanje radi održavanja i unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite.Saznajte više informacija: https://www.e-medikacija.ba/novosti/saznajte-sve-o-novom-nacinu-edukacije-i-preporucite-kolegama

E-medikacija.ba / Sva prava pridržana. / Marketing / 2018.