Prvi EASD postdiplomski tečaj u BiH okupio eminentne stručnjake

Od 02. do 04. novembra 2018. godine u Sarajevu u hotelu Novotel – Bristol, održan je Prvi EASD postdiplomski tečaj o kliničkom dijabetesu i njegovim komplikacijama. Tečaj je organiziran pod pokroviteljstvom EASD (European Association for the Study of Diabetes). Lokalni organizator tečaja bilo je Udruženje endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini.


Od 02. do 04. novembra 2018. godine u Sarajevu u hotelu Novotel – Bristol, održan je Prvi EASD postdiplomski tečaj o kliničkom dijabetesu i njegovim komplikacijama. Tečaj je organiziran pod pokroviteljstvom EASD (European Association for the Study of Diabetes). Lokalni organizator tečaja bilo je Udruženje endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini.


Ovaj se tečaj prvi put održava u našoj zemlji. Voditelji tečaja su bili eminentni stručnajci iz Evrope (Danske, Njemačke, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bugarske) kao i iz naše zemlje. Na tečaj se je prijavilo 200 delegata iz 15 stranih zemalja (Velika Britanija, Holandija, Finska, Rusija, Belorusija, UAE, Egipat, Gruzija, Armenija, Rumunija, Moldavija, Albanija, Makedonija, Srbija, Saudijska Arabija) kao i iz naše zemlje.


Prvi EASD postdiplomski tečaj je dizajniran da podrži naučnu i profesionalnu interakciju unutar kliničkog dijabetesa i njegovih komplikacija u cilju poboljšanja znanja i uspješnog liječenja i prevencije složenih poremećaja kao što je diabetes melitus. EASD odbor za postdiplomsku edukaciju i Lokalni organizacioni odbor napravili su koncizan i sveobuhvatan naučni program u saradnji sa međunarodnim i lokalnim ekspertima. Prvi EASD postdiplomski tečaj za klinički dijabetes i njegove komplikacije u Sarajevu rezultirao je sveobuhvatnim uvidom u najnovije rezultate istraživanja u svim aspektima dijabetologije.E-medikacija


Po ocjeni svih delegata, domaćih i stranih predavača kao i EASD predstavnika, tečaj je bio uspješan, izuzetno interaktivan, edukativan i koristan svim učesnicima za njihovu kliničku praksu.


Brojni su razlozi održavanja ovog tečaja. Gotovo pola milijarde žitelja planete boluje od dijabetesa, mnogi svjesni da imaju ovu bolest, a navedena cifra će, kako svi pokazatelji pokazuju, i dalje rasti. Osim visoke učestalosti, zabrinjava i izraziti trend porasta; predviđa se kako će do 2040. godine broj oboljelih sa 424,9 miliona, koliko ih ima trenutno, porasti na 628,6 miliona. Procijenjen broj oboljelih od dijabetesa u BiH iznosi 366 000 osoba odnosno oko 12% ukupne populacije.


Tečaj su otvorili predstavnik EASD odbora za edukciju gospodin Simon Mϋler (Njemačka), koji je istakao značaj EASD organizacije u prevenciji i tretmanu dijabetesa u Evropi i globalno, i predsjednica Lokalnog organizacijskog odbora prof. dr Zelija Velija Ašimi, koja je naglasila ulogu EASD u prepoznavanju potrebe naše zemlje za organizaciju ovakvog tečaja i kod nas i pozdravila sve učesnike i prisutne goste sa lijepim željama za uspješan rad i ugodan boravak u Sarajevu.


Tečaj se je odvijao na engleskom jeziku i obuhvatio je 5 naučnih sesija i 9 radionica.


U prvoj sesiji znalački je obrađena Epidemiologija i diferencijalna dijagnoza tipa 1 dijabetesa od strane profesora Tomasza Klupa iz Univerzitetske bolnice u Krakovu (Poljska). Zatim je uslijedio Moderni tretman tipa 1 dijabetesa: višestruke dnevne injekcije i pumpe, obrađen od strane prof. dr Sniježane Hasanbegović (BiH). Prof. dr Azra Bureković (BiH) je u nastavku govorila o hipoglikemijama, a prof. dr Drazenka Pongrac Barlovic (Slovenija) je zaokružila sesiju sa najnovijim informacijama vezanim za inicijaciju i intenzifikaciju farmakoterapije u tipu 2 dijabetesa. Usljedila je interesantna diskusija.


U drugoj sesiji dobili smo najnovije informacije od strane profesorice Sabine Semiz na temu Tip 2 dijabetes: od gena do prognoze i terapije, iza toga uslijedila su vrlo korisna saznanja o transplantaciji stanica pankreasa, matičnim stanicama znalački prenešenih jednostavnim jezikom naravno od strane profesora Leszeka Czupryniakasa Medicinskog univerziteta u Varšavi (Poljska). Prof. dr Amela Dizdarević Bostandžić (BIH) je sveobuhvatno izložila nanovije smjernice o tretmanu hipertenzije i dislipidemije kod pacijenata sa dijabetesom. Sesija je završena sa predavanjem profesorke Tsvetalina Tankova (Bulgaria), direktorice Kliničkog centra za endokrinologiju Sofija, a na temu Od dijabetične neuropatije do dijabetičkog stopala.


U trećoj sesiji diskutirano je o dijabetesnim komplikacijama. Docent dr Dario Rahelić (predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i metaboličke poremećaje HLZ-a, tajnik IDF Europe i voditelj “IDF Young Leaders in Diabetes Programme”) govorio je o…


Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju Valetudo magazina.


GRATIS pretplata za sve koji se besplatno registruju na stranicu e-medikacija.ba i uspješno odrade edukaciju.


Želim GRATIS pretplatu na Valetudo

E-medikacija.ba

Besplatna online edukacija za zdravstvene djelatnike u BiH

Ako već niste, registrirajte se ovdje

Osvojite bodove za licencu

Preporučite kolegama

Dostupnost 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici

Pristupite sa bilo kojeg uređaja (mobitel, računar)

Provjerite stečena znanja nakon edukacije


E-medikacija.ba / Sva prava pridržana. / Marketing / 2018.