Uzroci steriliteta u bosansko-hercegovačkoj populaciji

Retrospektivna, deskriptivno-epidemiološka studija je obavljena je u Sarajevu (Bosna i Hercegovina). Istraživanjem je obuvaćen dvogodišnji period. U ovom periodu se u centar javilo 826 parova iz Bosne i Hercegovine koji su imali postavljenu dijagnozu bračnog steriliteta.UVOD:


Infertilitet ili sterilitet ili neplodnost se definište kao stanje nemogućnosti začeća nakon godinu dana nezaštićenih odnosa. Kao najčešći uzroci infertiliteta navode se problemi sa ovulacijama, zatim problemi sa jajovodima, endometrioza, problemi uterine etiologije, ne tako rijetko hromozomalni problemi, poremećaji spermatogeneze i azospermija. (1) Međutim, osnovni razlog infertiliteta kod bračnih parova je kasnije stupanje u bračnu zajednicu i odlaganje prve trudnoće i rađanja. Detaljnom kliničkom, laboratorijskom dijagnostikom najčešće se ustanovi uzrok infertiliteta. Statistički podaci govore da je u podjednakom procentu uzrok infertiliteta kod žena i muškaraca, a postoje i takvi slučajevi gdje je uzrok infertiliteta i kod oba partnera, dok se idiopatski ili neobjašnivi infertiliteta definiše kao stanje kod kojeg medicinskim pretragama nije moguće ustanoviti pravi uzrok infertiliteta. (2) Multidisciplinarnim pristupom problematici infertiliteta, danas su uočeni brojni faktori koji su sastavni dio svakodnevnog života, a mogu biti uzrok idiopatskog infertiliteta. Ovi faktori svakodnevnog života pored toga što utiču na reproduktivnu sposobnot muškaraca i žena, u velikoj mjeri utiču i na uspješnost metoda potpomognute oplodnje. Kao glavni faktori koji se povezuju s neplodnošću su tjelesna težina, pušenje i starosna dob, dok ostali faktori kao što su prehrana, tjelesna aktivnost, psihološki stres, kofein i alkohol u manjoj ili većoj mjeri utiču na opće zdravlje, a samim tim i na reproduktivnu sposobnost. E-medikacija

Najveća reproduktivna sposobnost i mogućnost zatrudnjivanja je između 20. i 24. godine života žene. Prosječno 85-90% zdravih i mladih parova ostvare trudnoću u okviru jedne godine spolnog života bez zaštite, pa je shodno tome stopa infertiliteta do 35. godine života žene oko 10-15%. Međutim, već u dobnoj skupini od 35 do 40 godina ta stopa je oko 33% dok je sa 45 godina oko 87% žena bez mogućnosti začeća. (3,4) Kao osnovni razlog se navodi smanjena vrijednost rezervi jajnih stanica, snižen kvalitet i sposobnost za fertilizaciju istih, manji broj spolnih odnosa, veći broj subkliničkih i kliničkih spontanih pobačaja i raznih stanja koja umanjuju mogućnost oplodnje, a čija se stopa povećava starenjem (endometriomi, endometrioza, miomi). Nakon 35. godine života infertilitet je zastupljen u 50% parova, a procenat se povecava kod primarnog infertilteta. Osnovni cilj ovog istraživanja je da se prikažu najčešći uzroci bračnog steriliteta u bosansko-hercegovačkoj populaciji.


ISPITANICI I METODE:


Retrospektivna, deskriptivno-epidemiološka studija je obavljena u Bahceci IVF centru u Sarajevu (Bosna i Hercegovina). Istraživanjem je obuvaćen dvogodišnji period. U ovom periodu se u centar javilo 826 parova iz Bosne i Hercegovine koji su imali postavljenu dijagnozu bračnog steriliteta. Svakom je paru urađena detaljna anamnestička, klinička, ultrazvučna i laboratorijska analiza kojom je potvrđena dijagnoza i eventualno otkriven uzrok infertiliteta. Podaci o svim pacijentima su unošeni u kartone pacijenata i MITERI, softveru za praćenje pacijenata. Iz baze podataka uzeti su parametri starosti pacijentica, uzroku steriliteta, dijagnostičkim stanjima infertiliteta mušakaca i žena. Svi podaci su zatim statistički obrađeni primjenom statističkog programa SPSS (ver. 21). Podaci su prikazani u tabelama i grafikonima.


REZULTATI ISTRAŽIVANJA:


Urađena je retrospektivna deskriptivna analiza koja je obuhvatila period od dvije godine (1.6.2012.-1.6.2014. godine). Istraživanjem je obuhvaćeno 826 parova sa područja Bosna i Hercegovine. Analizom ispitanica po starosnim skupinama ustanovljeno je da je najveći broj ispitanica pripadalo starosnoj skupini 36-39 godina i to ukupno 293 (35,47%), a zatim starosnoj skupini 30-35 godina 245…Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju Valetudo magazina.


GRATIS pretplata za sve koji se besplatno registruju na stranicu e-medikacija.ba i uspješno odrade edukaciju.


Želim GRATIS pretplatu na Valetudo


E-medikacija.ba

Besplatna online edukacija za zdravstvene djelatnike u BiH

Ako već niste, registrirajte se ovdje

Osvojite bodove za licencu

Preporučite kolegama

Dostupnost 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici

Pristupite sa bilo kojeg uređaja (mobitel, računar)

Provjerite stečena znanja nakon edukacije


E-medikacija.ba / Sva prava pridržana. / Marketing / 2018.